Språk ? inför kommunalvalet

Bekymrade SPF’are på Tankesmedjan Agendas tillställning ”Regeringen Sipilä och svenskan” Diskussionen leddes av Mattias Fagerholm från Agenda med riksdagsledamot Anders Adlercreutz och Christina Gestrin, på café Johto.

Den springande punkten som kom fram ”Är Finland idag med regeringen Sipilä tvåspråkigt”, alltså lagen förutsätter men praktiken visar något annat. Om så här är fallet vad blir konsekvenserna för oss i Esbo, Nyland, svensk-finland ? Förfaller överenskommen med Åland och ändras statsgränsen så att Kökar hör till Sverige ? Ett enspråkigt Finland kan ej ge en svenskspåkig service !

Fred Granberg tog även upp sysselsättningsfrågan i och med att bästa sysselsättning tycks vara på Åland och i Österbotten.Sverige är vår största exportmarknad och det har blivit allt svårare att få kunnig personal som kan arbeta på svenska. Är detta en orsak till Ålands och Österbottens goda sysselsättning ?

Både Nina av Hällström och Fred Granberg medgav att ”översättniskan” (=obegriplig svensk översättning) har tagit över här i Esbo innom kommunalförvaltningen.

This entry was posted in Okategoriserade. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *